Horváth Emerencia lakberendező

MRNCIA home and more

MRNCIA home and more

Kis terek, nagy ötletek: Tippek és trükkök a lakás berendezéséhez

2024. augusztus 06. - mrncia

A kis terek berendezése igazi kihívás lehet, de kreatív megoldásokkal kényelmes, funkcionális és stílusos otthont varázsolhatunk belőlük. Az alábbiakban bemutatok néhány hasznos tippet és ötletet, amelyekkel a legkisebb helyiségeket is hatékonyan használhatod ki.

Multifunkcionális bútorok

A kis terekben a multifunkcionális bútorok kulcsfontosságúak. Olyan darabokat válassz, amelyek több funkciót is ellátnak, így helyet takaríthatsz meg és növelheted a lakás funkcionalitását.

  • Ággyá alakítható kanapék: Ezek a bútordarabok nappal kanapéként, éjjel pedig kényelmes ágyként szolgálnak.
  • Tárolóhelyes dohányzóasztalok: Az asztallap alatt található fiókokban és polcokon tárolhatod a magazinokat, távirányítókat és egyéb apróságokat.
  • Összecsukható étkezőasztalok: Ezek az asztalok kis helyet foglalnak, amikor nem használjuk őket, de kinyithatók, ha vendégeket fogadsz.

Függőleges tér kihasználása

Ne feledkezz meg a falakról és a függőleges tér kihasználásáról. Polcok, szekrények és fali tárolók segítségével rengeteg extra helyet nyerhetsz.

  • Mennyezetig érő polcok: Maximális tárolókapacitást biztosítanak anélkül, hogy értékes padlóterületet foglalnának el.
  • Fali tárolók: Akaszd fel a fűszereket, konyhai eszközöket vagy akár a biciklit a falra, hogy helyet spórolj.
  • Ajtóra szerelhető tárolók: Használj ajtókra szerelhető tárolókat vagy hálós kosarakat a kisebb tárgyak rendszerezésére.

Világos színek és tükrök

A világos színek tágasabbnak és fényesebbnek tüntetik fel a teret. A fehér, bézs vagy pasztell színek különösen jó választásnak bizonyulnak. Tükrökkel is növelheted a tér érzetét.

  • Tükrök elhelyezése: Helyezz el nagy tükröket a falakon, különösen az ablakokkal szemben, hogy visszaverjék a természetes fényt és optikailag nagyobbítsák a teret.
  • Világos színű bútorok: Válassz világos színű bútorokat, amelyek nem nyomják össze a teret.

Beépített tárolók

A beépített tárolók praktikusak és helytakarékosak. Az alábbi megoldásokkal maximalizálhatod a rendelkezésre álló helyet.

  • Ágy alatti fiókok: Az ágy alatti tér kihasználása nagyszerű módja a szezonális ruhák, ágyneműk vagy cipők tárolásának.
  • Beépített szekrények: Az egyedi beépített szekrények tökéletesen illeszkednek a helyiség méretéhez és optimalizálják a tárolókapacitást.
  • Rejtett tárolóhelyek: Használj rejtett tárolókat, például lépcsők alatti szekrényeket vagy beépített padokat, amelyek aljában tárolóhely található.

Minimalizmus

A minimalista stílus kedvező kis terekben. Csökkentsd a bútorok és dekorációk számát, és válassz letisztult, egyszerű darabokat. A kevesebb néha több, és a minimalizmus segít abban, hogy a tér rendezett és nyugodt legyen.

  • Egyszerű vonalak: Válassz egyszerű, letisztult vonalvezetésű bútorokat, amelyek nem terhelik túl a teret.
  • Rendszerezés: Tartsd rendben a teret, kerüld a felesleges tárgyakat és díszítéseket. Használj zárt tárolókat, hogy elrejtsd a rendetlenséget.

Függönyök ajtók helyett

Gondolj alternatív megoldásokra ajtók helyett, például függönyökre vagy tolóajtókra. Ezek kevesebb helyet foglalnak, és nagyobb mozgásteret biztosítanak.

  • Függönyök: Használj függönyöket a szekrények vagy tárolók elrejtésére, valamint a terek elválasztására.
  • Tolóajtók: A hagyományos ajtók helyett válassz tolóajtókat, amelyek nem nyílnak be a térbe, így helyet spórolnak.

Történetpin képe

Zónák kialakítása

Kis terekben is fontos a különböző funkciók meghatározása. Használj szőnyegeket, bútorokat vagy térelválasztókat, hogy meghatározd az egyes zónákat, például a nappalit, a hálószobát vagy a dolgozósarkot.

  • Szőnyegek: Különböző szőnyegekkel vizuálisan elválaszthatod a különböző funkciójú területeket.
  • Bútorok elhelyezése: Helyezd el a bútorokat úgy, hogy természetes zónákat hozz létre. Például egy kanapéval elválaszthatod a nappalit az étkezőtől.
  • Térelválasztók: Használj könyvespolcokat vagy paravánokat a terek elválasztására anélkül, hogy teljesen lezárnád őket.

Történetpin képe

Kreatív tárolási megoldások

Legyél kreatív a tárolási megoldások terén. Az alábbi ötletekkel maximalizálhatod a tárolókapacitást.

  • Fali akasztók: Akaszd fel a konyhai eszközöket, edényeket vagy egyéb tárgyakat a falra, hogy helyet spórolj.
  • Mágneses tárolók: Használj mágneses tárolókat a konyhában vagy a fürdőszobában a kisebb tárgyak rendszerezésére.
  • Lépcső alatti tárolók: A lépcsők alatti tér kiválóan alkalmas tárolásra, legyen szó cipőkről, könyvekről vagy akár borokról.

 

Képek forrása a képre kattintva elérhető!

Amennyiben segítségre van szükséged otthonod tervezésében, írj Nekem:

h.emerencia(kukac)gmail.com e-mail címre!

Horváth Emerencia lakberendezés-látványtervezés

Kövess Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrnciahomeandmore.blog.hu/api/trackback/id/tr8018460703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása