Horváth Emerencia lakberendező

MRNCIA home and more

MRNCIA home and more

Lakberendezési tévhitek és a valóság

2024. augusztus 19. - mrncia

A lakberendezés során sokszor találkozunk olyan elterjedt tévhitekkel, amelyek félrevezethetnek minket a tökéletes otthon kialakításában. Ezek a tévhitek gyakran akadályozzák a kreativitást és korlátozzák a lehetőségeket, amelyekkel igazán egyedi és stílusos tereket hozhatnánk létre. Ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket vesszük sorra, és bemutatjuk, hogyan kerülhetők el ezek a hibák.

1. Tévhit: "A fehér szín mindig tágítja a teret"

A fehér szín valóban fényt és levegősséget hozhat egy térbe, ezért sokan úgy vélik, hogy mindig jó választás a kisebb helyiségek tágítására. Azonban ez nem minden esetben igaz. A teljesen fehér falak és bútorok steril, hideg hatást kelthetnek, különösen, ha nincs megfelelő természetes fény vagy a szoba egyéb elemei nem hozzák egyensúlyba a terepet.

Valóság: A színválasztásnál a fényviszonyok, a szoba mérete és az ott használt anyagok mind fontos tényezők. Néha egy melegebb tónusú árnyalat, vagy egy jól elhelyezett kontrasztos szín használata sokkal hatékonyabb lehet a térérzet növelésére.

Történetpin képe

2. Tévhit: "A bútoroknak mindig a falhoz kell simulniuk"

Sokan úgy gondolják, hogy a bútorokat mindig a falak mentén kell elhelyezni, hogy minél több hely maradjon a szoba közepén. Ez a hagyományos megközelítés gyakran unalmas és merev térhatást eredményez.

Valóság: A bútorok szabadon mozgatása, és a szoba közepére vagy egyéb váratlan helyekre történő elhelyezésük dinamikusabb és érdekesebb teret hozhat létre. Gondoljunk például egy kanapéra, amelyet a szoba közepére helyezünk, így egy barátságosabb, társalgásra alkalmas teret hozhatunk létre.

3. Tévhit: "A sötét színek mindig komorrá teszik a szobát"

Sokan félnek a sötét színek használatától, mert attól tartanak, hogy azoktól kicsinek és komornak fog tűnni a szoba. Bár a sötét színek valóban nyomottabb hatást kelthetnek, ha nem megfelelően használják őket, a helyes megközelítéssel éppen ellenkező hatást érhetünk el.

Valóság: A sötét színek mélységet és intimitást adhatnak egy helyiségnek, különösen akkor, ha a megfelelő világítással és anyagokkal párosítjuk őket. Egy jól megválasztott sötét árnyalat drámai hatást és eleganciát kölcsönözhet a térnek.

Történetpin képe

4. Tévhit: "A kis helyiségekben csak kis bútorok férnek el"

A kis helyiségek berendezése során sokan úgy gondolják, hogy csak kis méretű bútorokat érdemes használni, hogy ne zsúfolják tele a teret. Ez a megközelítés gyakran korlátozza a funkcionalitást és az esztétikai lehetőségeket.

Valóság: A jól megválasztott, nagyobb méretű bútorok is jól működhetnek kis terekben, ha azok arányosak és megfelelően vannak elhelyezve. Egy nagyobb kanapé például kényelmesebbé és hívogatóbbá teheti a nappalit, anélkül, hogy zsúfolt hatást keltene.

Történetpin képe

5. Tévhit: "A lakberendezés drága"

Sokan úgy vélik, hogy egy stílusos és jól berendezett otthon kialakítása csak jelentős anyagi ráfordítással lehetséges. Ez a tévhit sokakat eltántorít attól, hogy belevágjanak a lakásfelújításba vagy a berendezés frissítésébe.

Valóság: A költséghatékony lakberendezés is lehetséges, ha kreatívak vagyunk. Használt bútorok, DIY projektek és olcsó, de stílusos dekorációs elemek segítségével is létrehozhatunk egyedi és igényes tereket anélkül, hogy komoly összegeket költenénk.

 

6. Tévhit: "A műalkotásoknak szemmagasságban kell lenniük"

Sokak szerint a műalkotásokat, például a festményeket mindig szemmagasságban kell elhelyezni, hogy azok a lehető legjobban érvényesüljenek. Bár ez egy általánosan elfogadott szabály, nem minden esetben a legjobb megoldás.

Valóság: A műalkotások elhelyezését a szoba adottságaihoz és a kompozícióhoz érdemes igazítani. Néha egy alacsonyabbra helyezett kép vagy egy aszimmetrikus elrendezés sokkal érdekesebb hatást kelthet, és jobban illeszkedhet a tér hangulatához.

 

7. Tévhit: "Minden bútornak szettben kell lennie"

Gyakran találkozhatunk azzal a nézettel, hogy a bútordaraboknak egy szett részeként kell összhangban lenniük, különben a szoba rendezetlennek tűnhet. Ez a megközelítés azonban sokszor unalmas és előre kiszámítható tereket eredményez.

Valóság: A különböző stílusú, anyagú és színű bútorok kombinálása sokkal érdekesebb és személyesebb eredményt hozhat. A harmónia megteremtéséhez fontos, hogy legyen egy központi elem vagy szín, amely összekapcsolja a különböző darabokat, de nem szükséges minden bútornak tökéletesen illeszkednie egymáshoz.

A lakberendezés során elterjedt tévhitek gyakran korlátozzák a kreativitást és az egyedi megoldások megtalálását. Fontos, hogy bátran merjünk eltérni a hagyományos szabályoktól, és a saját ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki otthonunkat. A fenti tévhitek elkerülésével olyan tereket hozhatunk létre, amelyek nemcsak szépek, de praktikusak is, és valóban tükrözik személyiségünket.

 

Képek forrása a képre kattintva elérhető!

Amennyiben segítségre van szükséged otthonod tervezésében, írj Nekem:

h.emerencia(kukac)gmail.com e-mail címre!

Horváth Emerencia lakberendezés-látványtervezés

Kövess Instagramon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrnciahomeandmore.blog.hu/api/trackback/id/tr9018469279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása